MENU

Renovatieproject 41 moderne appartementen in Zaandam: update augustus en september 2021

HLE Bouw realiseert de renovatie van een oud kantoorgebouw van Nuon aan de Vincent van Goghweg in Zaandam. We toveren het verouderde pand, dat al ruim twintig jaar leegstaat, om tot een modern gebouw met daarin 41 appartementen. De oppervlakte betreft zo’n vijfduizend vierkante meter: daar gaat HLE Bouw met plezier mee aan de slag. In december 2020 zijn we gestart. We delen regelmatig een update, om je op de hoogte te houden van de precieze voortgang. Dit is de update van augustus en september 2021: lees verder om te weten waar we staan.

Benieuwd hoe het totale renovatieproject van de appartementen in Zaandam eruit ziet? Lees alle informatie op de projectpagina.

Afronden renovatie buitenzijde en weghalen van steiger

Gedurende een lange periode heeft er een grote steiger om het pand gestaan, voor de uitvoering van de werkzaamheden aan de buitenzijde. Inmiddels is de steiger weggehaald, waarmee het pand zichtbaar is geworden. Dit betekent tevens dat we de werkzaamheden aan de buitenzijde afronden: Fraké is geplaatst tegen de buitenwanden met houtskeletbouw, en de gevels van het gebouw zijn grotendeels witgeverfd. We verven de gevels met twee lagen, voor een goede dekking.

Nu is het aanzicht van het pand in beeld: de houten elementen van Fraké, gecombineerd met de witte gevels en de zwarte kozijnen en daklijsten. Een heel andere aanblik dan de eerdere blauwe kozijnen met gele elementen, waar de buitenzijde van het pand voor de renovatie uit bestond. Het moderne, eigentijdse jasje is nu zichtbaar!

Entree van het gebouw renoveren

We zijn ook van start gegaan met de inrichting van de entree aan de voorzijde van het pand. Men betreedt straks de entree via een trap: dit blijft gelijk aan de inrichting die er al was toen het gebouw nog een kantoor was. De ingang voor mindervaliden maken we aan de achterzijde van het pand. Momenteel zijn we bij de entree bezig met de timmerwerkzaamheden. Vervolgens gaan we hier stukadoren. Daarna worden de dorpels eerst geplaatst, voordat de entreedeuren erin gaan. Na binnenkomst via de entreedeuren komt men straks terecht in een grote hal. Hier komt de brievenbuskast te staan, met 41 brievenbussen: voor ieder appartement een bus.

De lift is in de hal van het pand geplaatst, en is reeds in gebruikt. Het gaat om een vrij grote lift, met een hefvermogen van maximaal duizend kilo. We hebben de binnenkant van de lift volledig dichtgetimmerd, zodat deze netjes blijft tijdens de renovatie. Dat is uiteraard belangrijk! Bij de afronding van de werkzaamheden halen we dit timmerwerk weg.

Gereed maken voor plaatsing balkons

De dertien zwevende balkons worden binnenkort aan het pand gehangen, aan de ijzeren oren die uitsteken: ook hiervoor moesten de steigers rondom het gebouw zijn weggehaald. Middels dilatatie, met een lintvoeg in de gevel, ronden we de plaatsing van de balkons af, waarna dit wordt gekit en netjes wordt dichtgemaakt. 

Verdere afronding werkzaamheden aan de buitenzijde

We zijn ver gevorderd met de verdere afwerkingen aan de buitenkant van het pand. Het platte dak is volledig dichtgemaakt. We hebben een nieuwe isolatieplaat aangebracht, waar de dakbedekking overheen is gebrand. We hebben vervolgens grind op de bedekking geplaatst, evenals tegels om bij de warmtepompinstallaties te kunnen komen die op het dak staan. Het grind is er tegen het opwaaien van de dakbedekking: dit vormt de ballast. 

Het nutsbedrijf is bezig om de definitieve stroomvoorzieningen naar binnen te maken. Er is een geul opengemaakt aan de buitenzijde rondom het pand, tot aan het stroomhuisje in de buurt. Het kabelwerk wordt hier afgerond en het pand in geleid, wat maakt dat er binnen eerdaags stroom is.

Voortgang werkzaamheden aan de binnenzijde

Niet alleen aan de buitenzijde, maar ook aan de binnenkant van het pand zijn er grote vorderingen. De binnenkozijnen staan erin, in alle ruimtes van het gebouw. Alles is dichtgemaakt en de ruimte is volledig wind- en waterdicht. De losse kabels in de ruimtes van de appartementen zijn nagenoeg allemaal weggewerkt. Ook is de inrichting nu brandwerend. De warmtepompen zijn geplaatst. De meterkasten hangen er binnen allemaal in, zodat er stroom is zodra de kabel via de buitenkant wordt bevestigd. De loodgieter heeft nagenoeg al het leidingwerk erin zitten. Ook het water wordt een dezer dagen aangesloten.

Op de onderste verdieping leggen we het laatste stuk vloerverwarming. Daarna kan ook hier de zandcementvloer eroverheen, waar we op de hogere etages al eerder mee bezig zijn geweest. Dan zijn de vloer plaatsingen gereed: alle vloeren zijn gelijk en vlak.

De binnenmuren staan inmiddels allemaal overeind, op alle verdiepingen. De muren worden op het moment gesmeerd: ze worden glad gemaakt, zodat de schilder aan de slag kan gaan.

Voortgang verste vordering: de vierde etage

Op de bovenste, vierde etage is de tegelzetter bezig met het plaatsen van de tegels. Ook de schilder is hier bezig met de afrondende werkzaamheden, zoals het wit schilderen van het plafond van de woonkamer en de achterkant van de keuken, om vervolgens op de lagere verdiepingen verder te gaan. We zijn klaar voor de plaatsing van het sanitair op de bovenste etage: onder andere de wc-potten, doucheschermen en kranen komen erin.

Ook hebben we een stuk gangplafond gereed gemaakt op de vierde etage, momenteel als proefopstelling. Dit betreft een systeemplafond, met isolerende Rockwool platen erin. We hebben hierbij tevens als proef de wanden behandeld met sierpleister spachtelputz, met drie type structuren: fijn, middel en grof. Binnenkort wordt één van de structuren uitgekozen, waarna we verder kunnen gaan met het inrichten van de gangen.

Kortom: er staat nog genoeg op de planning, maar we zijn al een flink eind op weg én we werken met een mooi tempo door aan de afwerkingen van het pand. Binnenkort lees je weer een nieuwe update!Verder praten?

HLE Bouw denkt graag mee over uw project. Neem contact met ons op: bel ons op of kom langs in Utrecht. Wij kunnen u, indien gewenst, vrijblijvend een idee en offerte toesturen.