MENU
Projectnaam

Verbouwing kantoorpand Axians in Capelle aan den IJssel

Projectomschrijving

Nieuwe loopbrug, entree, voorgevel & trappenhuizen

Project afgerond

31/12/2021

Over dit project

HLE Bouw verzorgt in opdracht van Axians, en in samenwerking met OOK architecten en Program Kostensupport BV, de verbouwing aan de buitenzijde van het ruime kantoorpand van Axians in Capelle aan den IJssel. De verbouwing betreft verschillende onderdelen, die er samen voor zorgen dat het kantoorgebouw een modernere en strakkere uitstraling krijgt. In augustus 2021 zijn we met de uitvoering gestart, aan het eind van het jaar 2021 ronden we het bouwkundige werk af. We vertellen je graag meer over het verloop van het project!

Uitbreiding en vernieuwing van loopbrug

Een mooie uitdaging binnen het project is het vernieuwen van de loopbrug, die twee delen van het Axians bedrijfspand met elkaar verbindt. Hier zijn we het project mee gestart. De oude loopbrug was behoorlijk smal en er was de wens voor een bredere loopbrug. De nieuwe loopbrug wordt drie keer zo groot. Zo ontstaat er aan de binnenkant meer ruimte en past de brug aan de buitenkant beter bij de aansluitende buitenmuren, die nu even breed zijn als de loopbrug en niet langer uitsteken. De oude loopbrug hebben we volledig gesloopt, om een nieuwe loopbrug te kunnen plaatsen. Voor het opbouwen van de nieuwe brug hebben we een staalconstructie geplaatst, als basis voor de verdere nieuwe onderdelen. 

Een deel van de buitenzijde van de nieuwe loopbrug wordt voorzien van houten latten. Dit is stijlvol bruinkleurig en onbewerkt hout, genaamd Fraké. We plaatsen het hout bij de onderkant van de loopbrug, evenals aan de zijkant aan de zijde van het parkeerterrein op de binnenplaats. De zijde aan de kant van de straat voorzien we van grote glazen puien.

Met het breder maken van de loopbrug heeft Axians de kans om de ruimte aan de binnenkant anders in te delen: de nieuwe brug wordt een pauzeruimte, om te kunnen ontspannen tijdens de werkdag.

Nieuwe entree bouwen op de binnenplaats

Een belangrijk onderdeel in het bouwkundige werk bij dit project is het maken van een nieuwe entree. Na de start met de verbouwing van de loopbrug zijn we hiermee verder gegaan. De entree bevindt zich op het binnenplein, bij het parkeerterrein van het pand. De oude entree was in een hoek te vinden, maar de nieuwe entree komt meer in het midden van het plein. Om de entree op de nieuwe plek te realiseren, maken we een sparing in de gevel.

Er komt een groot houten kozijn bij de nieuwe entree. Hier plaatsen we een schuifdeur bij. Achter de schuifdeur maken we een tochtportaaltje: er komt aan de binnenzijde tevens een nieuw kozijn te staan, met nog een schuifdeur.

Verbouwing en modernisering van voorgevel

Aan de voorzijde van het kantoorgebouw bevindt zich een verouderde brede voorgevel met een glazen pui en een punt erin. Deze voorgevel halen we er in het geheel uit, om deze volledig te vernieuwen. We plaatsen hier grote houten kozijnen. De kozijnen worden op elkaar gestapeld tijdens de plaatsing. Ook bij de trappenhuizen in het gebouw plaatsen we nieuwe puien, om de gelijke moderne stijl aan te kunnen houden. 

Er zitten unieke details in de kozijnen, wat dit tot een bijzonder onderdeel van het bouwproject maakt. Om in eenzelfde lijn te blijven met het betonnen gedeelte van de gevel, dat niet wordt verbouwd, is er een speciaal ontwerp uitgedacht. Er lopen over het betonwerk op verschillende plekken opvallende horizontale naden, ofwel lijnen, die we tevens terug laten komen in de nieuwe gevel. Kortom: we trekken de naad door in de nieuwe kozijnen die we plaatsen. Dit werkt als volgt: we plaatsen losse kozijnen, waar een houten lijst omheen komt. Dan komt er een kleine inkeping bij de overgang naar het volgende kozijn, waarmee we de lijn doortrekken. Dit geheel zetten we ter plaatse zorgvuldig in elkaar, zodat dit volledig correct wordt uitgelijnd met de bestaande naden in het gebouw.

Hijsacties bij verbouwing kantoorgebouw Axians

We voeren verschillende hijsacties uit om het bouwproject te kunnen voltooien. De loopbrug bevindt zich voor de binnenplaats bij het gebouw: hier hebben we rekening mee te houden. Er passen geen vrachtwagens onder de brug door, wat betekent dat we de bouwkeet en andere benodigdheden voor de bouwplaats op het binnenterrein met een hijskraan over de brug hebben getild.

Ook het plaatsen van de nieuwe kozijnen, met een afmeting van 3,60 bij 3,60 meter, voeren we uit met een hijskraan.

Overige bouwkundige werkzaamheden kantoorpand Axians

De hoek waar de oude entree op het binnenterrein bij de parkeerplaats was te vinden, passen we aan nu de entree wordt verplaatst naar het midden van het binnenplein. We gaan de hoek uitbouwen: hier komen nieuwe vergaderzalen.

Tot slot verbouwen we de toiletgroepen in het kantoorgebouw van Axians. Hier gaan we aan de slag met nieuw tegelwerk en sanitair, zodat de toiletten weer zijn voorzien van een nieuw en fris jasje.

Verder lezen? We deden al eerder een modern renovatieproject voor een kantoorpand: Mobiquity op de Zuidas in Amsterdam.

Overzicht: Axians bestaand oud & Axians schets nieuw

Axians bestaand oud:

Verbouwing kantoorpand Axians in Capelle aan den IJssel

Axians schets nieuw:

Verbouwing kantoorpand Axians in Capelle aan den IJssel