MENU
Projectnaam

Uitbouw: nieuw deel bij bestaand gebouw J.H. Donnerschool in De Glind

Projectomschrijving

Vier nieuwe lokalen binnen zo’n 220 m2

Project afgerond

01/10/2021

Over dit project

We zijn bezig met het maken van een uitbouw bij de J.H. Donnerschool in De Glind. Aan het bestaande schoolgebouw bouwen we een nieuw stuk. Het gaat om een grote nieuwe aanbouw, bestaande uit vier lokalen. In mei 2021 zijn we met het project gestart, in oktober verwachten we het af te ronden. Benieuwd hoe het project er precies uitziet? Lees er hieronder meer over!

Uitbouw bij begane grond en eerste verdieping

Aan het reeds bestaande schoolgebouw plaatsen we een extra gedeelte, bestaande uit een stuk begane grond en een stuk eerste verdieping. Hiermee realiseren we vier nieuwe lokalen in de school. Tevens bouwen we in het nieuwe gedeelte een algemene ruimte en een toiletgroep. Eerder maakte dit stuk grond onderdeel uit van het schoolplein. Met de uitbouw wordt er voldaan aan de wens om de school groter te maken. De uitbouw betreft een oppervlakte van zo’n 220 m2, bestaande uit 110 m2 per bouwlaag.

Aanpak werkzaamheden: buitenkant uitbouw van de school

We zijn in mei begonnen met het plaatsen van de palen in de grond. We leggen de begane grondvloer erin. Vervolgens gaan we een staalconstructie opbouwen, waarna we de verdiepingsvloer leggen met kanaalplaten. Met prefab houten skeletbouwdelen bouwen we de gevel en het dak op. Op de begane grond plaatsen we houten gevelkozijnen. Op de eerste verdieping komen aluminium kozijnen. De ramen komen deels in de gevel en deels in het dak. Na het plaatsen van de kozijnen gaan we de skeletbouwbinnenbladen netjes dichtmetselen. Verder plaatsen we tot slot de dakpannen op het dak. 

We bouwen tevens een stalen trap aan de buitenzijde van de uitbouw, die toegang biedt tot de eerste verdieping. Deze nieuwe trap doet dienst als vluchttrap. Hiermee voldoen we aan de eis om een extra vluchtroute te creëren bij de uitbouw van het pand. Aan de zijkant wordt de trap bedekt met dezelfde platen die ook aan een deel van de gevel komen, voor een nette afwerking.

Indeling aanbouw school aan de binnenkant 

Aan de binnenkant voorzien we de casco oplevering. We plaatsen de binnenwanden die de indeling bepalen. Op die manier creëren we de vier nieuwe lokalen, evenals de gedeelde ruimte en de toiletgroep. Ook maken we een doorbraak tussen het bestaande deel en het nieuwe deel van het gebouw. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping zagen we deze doorgang uit bij de bestaande gevel, waarna er deuren in worden geplaatst. Zo kan er na de afronding op beide etages toegang worden geboden tot de uitbouw.

We plaatsen de vloeren in de binnenruimtes, richten de toiletgroep in en verzorgen het tegelwerk. De installatie van elektra en water wordt verzorgd met een loodgieter en elektricien in nevenaanneming.

Prefab bouwproject met 3D-modellen

Door te werken met prefab onderdelen bij de vloeren, het staal, de dakelementen en de wandelementen, kan straks alles direct worden geplaatst. Op die manier kunnen we tijd besparen bij de uitvoering van het bouwproject. 

Bij de voorbereiding hebben we gecontroleerd of alle onderdelen passen, middels het maken van 3D-modellen. Hiermee hebben we onder andere de binnenschil van de uitbouw virtueel al kunnen bouwen en controleren. Zo weten we vooraf hoe de onderdelen bij elkaar passen en waar bijvoorbeeld de aansluitingen komen. 

Aanbouw in gelijke stijl

Aangezien we aan een bestaande situatie bouwen, houden we rekening met de huidige bouwstijl van het schoolgebouw. Het nieuwe gedeelte gaat precies op het bestaande gedeelte lijken, zodat het niet opvalt dat er een gedeelte later aan is gebouwd. Zo metselen we in eenzelfde stijl, met dezelfde soort steen en kleur. 

Precieze planning en rekening houden met de school

Het bestaande gedeelte van de J.H. Donnerschool is in gebruik tijdens de bouwperiode. Dit vraagt uiteraard om een precieze planning, waarbij we rekening houden met de school. De wens is dat de scholieren en de medewerkers van de school zo min mogelijk last ervaren van de bouwwerkzaamheden. Zo proberen we het moment voor de doorbraak tussen het oude en het nieuwe gebouw te plannen in de vakantieperiode. Verder hebben we het bouwterrein hermetisch afgesloten met hekken en een zeil, zodat niemand erbij kan komen. 

In samenspraak met de school stemmen we af wanneer we de sloop- en hijswerkzaamheden uitvoeren. We hebben een hijsplan opgesteld, waarmee bijvoorbeeld wordt voorkomen dat de hijskraan boven een bepaald deel van de school zweeft. Hierbij blokkeren we de draai van de kraan op een bepaalde hoek. Of we spreken af dat een bepaald deel van de school tijdelijk niet in gebruik is op het moment van de hijswerkzaamheden. Uiteraard vinden we het bij HLE Bouw belangrijk om veiligheid te kunnen garanderen. 

Meer lezen? We voltooiden al eerder een uitbouw voor een school in een passende stijl: een extra lokaal bij VeenLanden College Mijdrecht!




geef het project een projectnaam