MENU
Projectnaam

Kantoorpand Mobiquity op Zuidas Amsterdam: modern renovatieproject

Projectomschrijving

Parkeergarage wordt kantoorruimte van circa 1000 m2

Project afgerond

30/06/2021

Over dit project

HLE Bouw verzorgt de renovatie voor een kantoorpand van Mobiquity op de Zuidas in Amsterdam. In december 2020 zijn we met dit renovatieproject begonnen en in juni 2021 ronden we het af. Het bijzondere aspect? Het gaat na verbouwing om een ruimte van circa 1000 m2, die eerder dienst deed als een parkeergarage: dit toveren we om tot een moderne kantoorruimte. Hoe we zo’n uniek project aanpakken? Daar vertellen we graag meer over.

Parkeergarage wordt kantoorruimte 

Om slim om te gaan met de beschikbare vierkante meters op de populaire Zuidas in Amsterdam, is ervoor gekozen om van een eerdere parkeergarage een kantoorplek te maken. Dat is absoluut een leuke uitdaging: de ruimte krijgt met dit idee namelijk een ander soort bestemming. Boven de eerdere parkeergarage zijn nog vier verdiepingen te vinden, die al als kantoorruimte zijn ingericht: zo sluit het geheel na afronding mooi op elkaar aan.

Nieuwe verdiepingsvloer plaatsen

De begane grondruimte die we gaan renoveren, kent een hoogte van zo’n vijf meter. Het plan? We maken een extra tussenvloer in de ruimte, die wordt ingericht als kantoorruimte. Zo komt er gedeeltelijk een extra verdieping in. Deze tussenvloer komt tot ongeveer halverwege de ruimte: de breedte van het pand is zo’n twintig meter, de breedte van de verdiepingsvloer betreft acht meter. Kortom: op die manier wordt de nieuwe vloer half in de ruimte gelegd. Aan de andere kant blijft het hoge plafond intact. 

Vanuit de bestaande vloer, tevens de dragende vloer, bouwen we het staal op en storten we de verdiepingsvloer. We hebben hiervoor een efficiënte planning opgesteld. We beginnen met de verdiepingsvloer, die na het plaatsen een periode niet constructief mag worden belast en niet mag worden betreden vanwege het drogen van de vloer. In deze periode kan er op de begane grond juist verder worden gewerkt, waar je verderop in deze tekst meer over leest.

Staalconstructie voor extra verdieping

Om de gedeeltelijke extra verdieping te realiseren, plaatsen we een staalconstructie, die in overleg met de constructeur en de architect is bedacht. De plaatsing van deze constructie vormt de grote uitdaging van dit renovatieproject. Tegen de bestaande wanden zetten we kolommen, met daarbij de tussenvloer. Halverwege de ruimte komt een nieuwe rij met kolommen die we neerzetten. Hierop komen stalen liggers. Daarop komt een staalplaat en wordt er een vloer gelegd: deze wordt gestort met beton. 

De betonvloer wordt gevlinderd voor een nette afwerking. Door met het apparaat met een soort propeller aan de onderkant over de vloer te snijden, maken we een strakke, gladde en glimmende betonvloer.

Plaatsing trap naar eerste verdieping 

Tussen de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer plaatsen we ook een stalen trap. Deze trap bestaat uit twee onderdelen: een gedeelte met reguliere traptreden, met daarnaast een tribunegedeelte waarbij de treden twee keer zo hoog zijn. Zo kan er zowel op de trap worden gelopen als worden plaatsgenomen, bijvoorbeeld tijdens de lunchmomenten.

Aanpak bestaande vloer bij renovatieproject 

De ruwbouw van het renovatieproject betreft nog meer onderdelen. De bestaande vloer op de begane grond was eerder een stuk asfalt, voor de toenmalige parkeergarage. Hier plaatsen we een nieuwe betonvloer overheen. De vloer liep een beetje af: daarom trekken we de nieuwe vloer recht. We meten de hoogte in, waarbij we één punt gebruiken als nulpunt. Vanaf dat punt meten we ook de verdiepingsvloer en het staal, om het geheel uit te laten komen.

Nieuwe kozijnen in de voor- en achtergevel

We houden ons verder bezig met de plaatsing van de nieuwe kozijnen, in de voor- en achtergevel. We maken de stelkozijnen van houten stroken, waar de kozijnen op worden gemonteerd. Om alles precies op elkaar aan te laten sluiten, plaatsen we eerst de extra verdiepingsvloer, alvorens we de kozijnen inmeten en monteren.

Met de nieuwe kozijnen krijgt de ruimte zowel binnen als buiten een ander uiterlijk. Eerder was er in de gevel een garagedeur te vinden, die we eruit halen. De gevel is helemaal opengehaald: er komen grote nieuwe puien in.

Bij de achtergevel verwijderen we tevens een stuk van het dak. Hiermee creëren we een patio, een binnentuin. Dit vormt een nieuwe binnenplaats om te kunnen zitten aan de achterkant van het pand. We plaatsen hier een stuk groen en een bankje.

De indeling en stijl van het nieuwe Mobiquity kantoorpand

Hoe de uiteindelijke indeling van de kantoorruimte eruit komt te zien? Op de begane grond komen een receptiebalie, restaurant en fietsenstalling. Het restaurantgedeelte bevindt zich aan de kant met het hoge plafond. De plek die we creëren met de nieuwe verdiepingsvloer wordt ingedeeld in de vorm van extra kantoorruimtes. 

De stijl is industrieel, passend bij de moderne inrichtingswens van het kantoor. Er zijn elementen van staal en beton te zien, de installaties zijn in het zicht. We plaatsen aluminium puien en ook de voorgevel wordt aluminiumkleurig. De achtergevel wordt zwart. Zo geven we het nieuwe kantoorpand een tijdloze uitstraling, om een flinke tijd mee te kunnen.

Kantoorpand Mobiquity op Zuidas Amsterdam: modern renovatieproject




geef het project een projectnaam