MENU
Projectnaam

Renovatieproject voor Urban Resort: broedplaats De Vlugt in Amsterdam

Projectomschrijving

Van het opknappen van ateliers tot het plaatsen van een nieuwe trap en lift

Project afgerond

01/12/2021

Over dit project

HLE Bouw heeft in opdracht van Urban Resort een renovatieproject uitgevoerd aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125 in Amsterdam. Het betreft de renovatie van een gedeelte van creatieve broedplaats De Vlugt. In maart 2021 zijn we gestart, in december is het project afgerond. We vertellen graag hoe het project is verlopen: lees hieronder verder om er meer over te weten te komen.

Urban Resort en HLE Bouw: renoveren van creatieve broedplaatsen

Non-profitorganisatie Urban Resort biedt in verschillende panden verspreid over Amsterdam werkruimtes aan voor kunstenaars en andere creatieven. Het betreft leegstaand maatschappelijk vastgoed, dat op deze manier een nieuw en nuttig doel krijgt. De Vlugt is een van de broedplaatsen, waar kunstenaars een atelier of andere ruimte kunnen huren. Het pand is een oud schoolgebouw, waar nu verschillende huurders een werkruimte hebben.

Van kleinschalige aanpassingen tot groot renovatieproject

Het project begon kleinschalig. We werden gevraagd om een aantal kleine veranderingen aan het pand te doen. Gaandeweg werd deze samenwerking uitgebreid en zijn we tot een grootschalige renovatie gekomen. Zo ontstond er een dynamisch proces, waarbij er stapsgewijs nieuwe mogelijkheden tot verbetering werden gezien en aangepakt.

We hebben steeds een nieuw stukje binnen het pand opgeknapt en mooi gemaakt. Broedplaats De Vlugt kan weer mee met de tijd: met trots kunnen we mededelen dat HLE Bouw hierbij heeft geholpen.

Opknappen van verschillende ateliers en algemene ruimtes

Allereerst kregen we vanuit Urban Resort de opdracht om een deel van de elektrische installaties en de luchtbehandelingsinstallaties op te knappen. We hebben verder een aantal delen verbouwd in het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Zo hebben we een aantal ruimtes opnieuw ingedeeld in het hoofdgebouw, om deze vervolgens op te knappen. Er was de wens om bepaalde ruimtes groter of juist kleiner te maken: dit hebben we gerealiseerd middels het slopen van bestaande muren en het plaatsen van nieuwe binnenmuren. Ook hebben we nieuwe ventilatie-, water- en elektravoorzieningen gerealiseerd in deze ruimtes, ook wel ateliers genoemd.

In samenspraak met Urban Resort is de oplevering van de atelierruimtes minimalistisch. In zo’n ruimte zijn stopcontacten en een waterpunt te vinden, en verder mag de huurder het kale atelier geheel naar wens en inzicht inrichten.

In de algemene ruimtes hebben we vier nieuwe keukentjes geplaatst, die de huurders samen kunnen delen. Verder hebben we twee grote oefenzalen gemaakt: dit zijn workshopruimtes, te gebruiken voor onder andere dans. In een andere vleugel van het pand hebben we drie opnamestudio’s gerealiseerd. Deze algemene ruimtes, evenals de entreehal en foyer, hebben we voorzien van schilderwerk. Tevens hebben we een gietvloer aangebracht.

Een ander onderdeel was het verzorgen van de brandveiligheid: dit hebben we op verschillende plekken in het pand in orde gemaakt. We hebben bijvoorbeeld meerdere brandwerende deuren geplaatst, om te voorzien in veiligheid en bijbehorende wet- en regelgeving. 

Theaterzaal met grote tribune inrichten 

We hebben niet enkel de kleine ruimtes verbouwd binnen het pand. Een belangrijk onderdeel van het renovatieproject? We hebben een theaterzaal gemaakt, met daarin een grote tribune. In deze ruimte is tevens het plafond vervangen.

De theaterzaal bevindt zich op de eerste verdieping: dit was voorheen een gymzaal. Op een creatieve manier hebben we er een theaterzaal van weten te maken. Het idee is dat hier kleinschalige theatershows en dansshows worden georganiseerd: het nieuwe podium biedt hier de ruimte toe. 

Plaatsing nieuwe stalen trap en invalidelift

Hiernaast hebben we het entreegebied van het pand aangepast. Ook dit vormde een groot onderdeel van het project. We hebben nieuwe vloeren geplaatst en de entree opnieuw geschilderd. Er is een nieuwe stalen trap geplaatst, evenals een invalidelift. Dit maakt het pand beter bereikbaar voor alle bezoekers.

Om de nieuwe trap en lift te kunnen realiseren, hebben we een grote sparing gemaakt in de vloer op de eerste verdieping. Vervolgens zijn de trap en lift hierin geplaatst. Er zat eerder een kleinere trap, die is uitgebreid en een kwartslag is gedraaid. Op die manier hebben we meer ruimtelijkheid gecreëerd bij de ingang. 

Renovatie tuinhuis in de achtertuin 

Vervolgens zijn we gestart met de renovatie van het noodgebouw in de achtertuin bij het pand, ook wel het tuinhuis genoemd. Dit gebouw hebben we vrijwel volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Op deze manier kan er op uitgebreide wijze gebruik worden gemaakt van het geheel De Vlugt. 

Logistieke uitdagingen en oplossingen

Het pand was gedeeltelijk in gebruik tijdens de renovatie: dit vormde een uitdaging om rekening mee te houden. Aangezien we niet alle ruimtes hebben verbouwd, konden sommige kunstenaars blijven werken in het gebouw. 

Middels een doordacht logistiek plan zijn hier oplossingen voor gevonden. Zo hanteerden we een precieze volgorde voor het opknappen van de verschillende ruimtes. Ook was er een tijdelijke nieuwe ingang, zodat we in alle veiligheid in het entreegebied konden werken.

De samenwerking met Urban Resort gaat verder. Inmiddels zijn we gestart met een renovatieproject voor een andere creatieve broedplaats van Urban Resort, aan de Lutkemeerweg in Amsterdam. Hierover lees je binnenkort meer op onze website: blijf op de hoogte!