MENU
Projectnaam

Montessorischool in Huizen: renovatie én nieuwbouw

Projectomschrijving

Sterk verouderd pand van een modern en functionerend jasje voorzien

Project afgerond

01/08/2020

Over dit project

HLE Bouw verzorgde de vernieuwing van de Dr. Maria Montessorischool in Huizen, met het doel om de school weer volledig aan te laten sluiten op het moderne tijdsbeeld. Bijzonder aan dit bouwproject: het schoolgebouw bestaat uit twee delen, die we op afzonderlijke wijze hebben opgeknapt. Het linkerdeel is blijven staan en gerenoveerd, het rechterdeel is gesloopt en opnieuw gebouwd. Hoe zorg je dat je twee losse gebouwdelen samenbrengt tot een mooi geheel? HLE Bouw weet er raad mee. We delen graag het resultaat!

Opknapbeurt bestaande uit twee onderdelen

De Dr. Maria Montessorischool in Huizen was als bestaande school toe aan een nieuw jasje. Het gebouw van de school bestaat uit twee stukken, die uitkomen op een centrale hal: beide sterk verouderd. Het linkerdeel van de school was aan vernieuwing toe, maar was in de basis nog functionerend en passend. Het rechterdeel was ouder en in mindere staat, evenals te klein. Op basis van deze analyse is de keuze gemaakt om het linkerdeel volledig te renoveren en het rechterdeel te slopen en opnieuw aan te bouwen, waar we tussen augustus 2019 en juni 2020 aan hebben gewerkt. We hebben de school ook uitgebreid. Het nieuwe oppervlak betreft 1950m2, het bestaande oppervlak was ruim 400m2 kleiner. Een uniek project voor HLE Bouw!

Bij dit tweedelige project was de uitdaging om de uiteenlopende bouwplanningen goed op elkaar aan te laten sluiten. We werkten met twee planningen die synchroon liepen aan elkaar. De precieze bouwwerkzaamheden verschilden per kant. Waren we aan de ene kant de fundering aan het maken, werd aan de andere kant inpandig gesloopt. Naarmate het project vorderde, waarbij allereerst het rechtergebouw meer tijd vroeg tot het kon worden dichtgemaakt, konden we in het hele gebouw met dezelfde partijen werken. Zo hoefden onder anderen de schilder, stukadoor en vloerlegger niet twee keer te komen, maar konden ze hun werkzaamheden in het gehele pand direct voltooien. Aan het eind van het traject waren de bouwwerkzaamheden vrijwel tegelijkertijd klaar: belangrijk voor de juiste oplevering.

Linkerdeel: renovatie

Het linkerdeel van de school hebben we volledig gerenoveerd. Hier hebben we optimaal van de mogelijkheden gebruik weten te maken. We hebben het gebouw gestript totdat er alleen nog wat wanden stonden. Om het vanaf daar weer op te bouwen tot een eigentijdse nieuwe school – van nieuwe kozijnen tot een verse laag verf. Met name het isoleren was belangrijk in dit proces: we hebben dit verouderde deel dusdanig geïsoleerd dat het de komende jaren vooruit kan en aan de strenge regels kan blijven voldoen. Op deze manier is het gedateerde gebouwonderdeel sterk gemoderniseerd.

Rechterdeel: slopen en nieuwbouw

Het rechterdeel van de school is gesloopt en opnieuw gebouwd. Deze kant van de school is ruimer en praktischer ingedeeld om een prettige omgeving voor de leraren en leerlingen te vormen. De hoge plafonds zitten op zo’n drie meter en door de grote en moderne puien die we hebben geplaatst komt veel licht naar binnen.

Aan de buitenkant hebben we gehoor gegeven aan het uitgangspunt om het stuk nieuwbouw aan te laten sluiten op het bestaande deel van het gebouw. De baksteen is uitgekozen op basis van hetzelfde soort steen als bij het linkergebouw. De dakopbouw is gelijk, met dezelfde helling van het dak. Zo passen de twee onderdelen van het gebouw zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant netjes bij elkaar.

Energiezuinig en milieuvriendelijk bouwen

Bij HLE Bouw hechten we waarde aan toekomstgericht bouwen. Ook de juiste energievoorzieningen passen in dit straatje. De montessorischool is volledig gasloos gemaakt. Met een warmtepomp wordt warmte opgewekt. Tevens liggen er zonnepanelen op het dak, en verder zitten er energiezuinige boilers in het pand. 

Oplevering en na afloop

In de zomer van 2020 hebben we dit project opgeleverd. Samen met de leraren en alle betrokken partijen, waaronder de wethouders en architect, kwamen we bij elkaar op het schoolplein. We hebben veel enthousiaste reacties mogen ontvangen van de leraren. Zij waren positief verrast over het eindresultaat: een volledig opgeknapte en moderne school.

Ook mooi: in januari 2021 zijn we weer even terug geweest bij de montessorischool. In de gymzaal hebben we een sportvloer gelegd, als fraaie extra upgrade aan het pand. HLE Bouw is altijd blij met een terugkerende tevreden klant!