MENU
Projectnaam

41 moderne appartementen in Zaandam

Projectomschrijving

Renovatieproject: oud kantoorgebouw met een nieuw woonplan

Project afgerond

01/11/2021

Over dit project

HLE Bouw realiseert de renovatie van een oud kantoorgebouw van Nuon aan de Vincent van Goghweg in Zaandam. We toveren het verouderde pand, dat al ruim twintig jaar leegstaat, om tot een modern gebouw met daarin 41 appartementen. De oppervlakte betreft zo’n vijfduizend vierkante meter: daar gaat HLE Bouw met plezier mee aan de slag. In december 2020 zijn we gestart. Benieuwd naar onze precieze plannen en hoe we ervoor staan na de eerste maanden? Daar vertellen we je graag meer over!

Renovatie van top tot teen

We pakken de renovatie van het oude kantoorgebouw met het nieuwe woonplan van top tot teen aan: het gehele project loopt via HLE Bouw. Eind 2020 zijn we gestart met het slopen van de binnenkant. Na de eerste maanden werk gaan we over tot het openzagen van de gevels voor de nieuwe kozijnen en balkons. Met een innovatieve opstelling van steigers komen we overal goed bij. De afwisselende opbouw van het pand – met verschillende niveaus en verspringende, ongelijk lopende gevels – vraagt om het nodige denkwerk.

Na de eerste grove werkzaamheden pakken we het project allereerst van boven en verder tot aan beneden aan, waarbij we steeds per etage de renovatie afronden. We renoveren de binnenkant en de buitenkant, en zorgen dat dit pand op alle manieren weer gaat aansluiten op het hedendaagse tijdsbeeld.

Vernieuwingen: extra etage en versteviging staalconstructie

Een bijzondere uitdaging bij dit renovatieproject? We bouwen een extra etage bovenop het bestaande gebouw, om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Om deze vierde etage te realiseren, verzwaren we de constructie en plaatsen we nieuwe windverbanden. Ook komen er nieuwe heipalen onder het gebouw te staan, die veertien meter de diepte ingaan. Er staat momenteel een machinekamer bovenop het gebouw, die we slopen alvorens we beginnen met het bouwen van de extra etage. Daar komt na de plaatsing een staalconstructie overheen, die wordt dichtgelegd en waar dakbedekking op komt.

Een ander aandachtspunt bij dit project: de oude staalconstructie van het pand voldoet niet volledig aan de eisen, en passen we om die reden aan. We halen de vloervelden rondom de staalconstructie eruit, om de constructie te verzwaren en tevens sterk genoeg te maken om de druk van de extra etage op te vangen. Dit doen we middels het plaatsen van stalen schotten ter ondersteuning van de stalen balken.

Duurzaamheid en isolatie

Uiteraard hechten we ook bij dit project belang aan duurzaamheid en toekomstgericht bouwen. Het pand wordt beter geïsoleerd, zowel bij het dak als de muren. In de huidige gevel zit tempex: niet meer helemaal van deze tijd en daarom is verbetering in de vorm van extra isolatie wenselijk. De muren zijn opgemetseld, daar plaatsen we isolatie en voorzetwanden voor. We creëren dikke wanden van metalstud. Zo kunnen de stookkosten naar beneden worden gedrukt. Verder wordt het gebouw gasloos. Op het dak komen zonnepanelen. In de appartementen komt een warmteterugwinsysteem te hangen.

Moderne uitstraling: eigentijdse renovatie

Op het moment kent het bestaande pand een ouderwetse uitstraling, niet meer passend bij deze tijd. Daarom steken we het in een modern jasje, met grote vernieuwingen aan zowel de buitenkant als de binnenkant van het pand. De huidige blauwe koepels en rode kappen halen we weg. Er worden houten elementen tegen het pand geplaatst, waar we duurzaam en strak Fraké voor gebruiken. Verder wordt de gevel met een soort verf in wit gekeimd: een techniek die tussen stucen en sauzen in zit. Alle gevelkozijnen worden vernieuwd voor een frisse opknapbeurt.

De bovenste verdieping krijgt een plat dak, passend bij een nette en rechte afwerking. Hier komen een aantal dakterrassen op. Ook hangen we twaalf zwevende balkons aan het pand, die uit de gevel komen. Voor een extra chique uitstraling maken we de balkons met glas. Zo vormen ze, samen met de elementen van Fraké, de eyecatchers van dit renovatieproject.

Aan de binnenkant van het pand komen 41 appartementen, allemaal in een moderne en eigentijdse stijl, om comfortabel in te wonen. De appartementen verschillen qua grootte: ze zijn niet geheel identiek aan elkaar. Zo kunnen we aan meerdere woonwensen tegemoetkomen.

HLE Bouw grijpt de modernisering van dit pand met beide handen aan. Op het moment zitten we middenin het project, en zien we ernaar uit om 41 mooie appartementen op te leveren waar nieuwe huurders met plezier in kunnen trekken.

Benieuwd naar het verloop van het project? We houden je regelmatig op de hoogte! Onderaan deze pagina vind je verdere updates over de voortgang.

HLE Bouw Zaandam appartementen - schets afronding
Schets van de afronding.