MENU
Projectnaam

BoulesBitesBar Utrecht: unieke horecalocatie aan de Oudegracht

Projectomschrijving

Midden in stadscentrum, in monumentale ruimte van 850 m2

Project afgerond

30/09/2021

Over dit project

HLE Bouw werkt nauw samen met BoulesBitesBar: inmiddels bouwen we voor de vijfde keer aan een nieuwe vestiging, namelijk BoulesBitesBar Utrecht! Wat een fantastische plek voor de BoulesBitesBar, te bouwen door HLE Bouw in een pand van Syntrus Achmea Real Estate and Finance, aan de Oudegracht aan de Werf 83 te Utrecht.

Het restaurantconcept waarbij borrelen en jeu de boules samenkomen groeit, en we zijn trots om hier een onderdeel van uit te maken. Ditmaal gaat het om een wel heel bijzondere vestiging van zo’n 850 m2 aan de Oudegracht, midden in het stadscentrum in een monumentale ruimte. Daar komen uiteraard de nodige uitdagingen bij kijken. Benieuwd hoe we het aanpakken? Lees dan verder!

Bouw horecalocatie in monumentale ruimte

Eerder bouwde HLE Bouw de BoulesBitesBar-vestigingen in Tilburg, Breda, Eindhoven en Rotterdam. Deze mooie samenwerking gaat verder: ook in Utrecht komt er een BoulesBitesBar. De unieke locatie: Oudegracht 83, in de monumentale gewelven. Net als bij onze eerdere renovatie van de Metaal Kathedraal, krijgen we ook hier de kans om in een monumentale ruimte te bouwen. We gaan met plezier aan de slag met dit bijzondere renovatieproject. BoulesBitesBar Utrecht hoopt in september te openen.

Indeling speciale locatie BoulesBitesBar Utrecht

De precieze locatie van de vestiging bevindt zich grotendeels onder het waterniveau. Aan de winkelstraat de Oudegracht gaat men de trap af, naar de terrassen. Hier komt het BoulesBitesBar-terras, evenals de ingang. De ingang bevindt zich in de ronding van een gewelf, met een diepte van zo’n acht meter. Hier realiseren we een toiletgroep. Vervolgens is er een trap die verder naar beneden leidt, waarna men terechtkomt in de BoulesBitesBar van bijna 850 m2. Als men weer naar buiten gaat, is er aan de andere zijde na een u-bocht in de onderste ruimte een trap omhoog naar de uitgang. Kortom: de in- en uitgang zijn apart, in twee gewelven.

In de onderste ruimte van de BoulesBitesBar Utrecht plaatsen we een grote bar en een keuken, gelijk aan de eerdere BoulesBitesBar-vestigingen. Er komen twee horecapleintjes in de ruimte, met verder nog wat losse tafels. Daarnaast realiseren we negen jeu de boules-banen. Verder voorzien we de gehele installatie van de elektra, het loodgieterswerk en de luchtbehandeling.

Voorbereiding en protocollen bouwproject in stadscentrum Utrecht 

De bouw in een monumentaal gewelf vraagt om een grondige voorbereiding. In oktober 2020 zijn we gestart met het uitwerken van de plannen. De vergunningsaanvraag hebben we in december ingediend, waarna deze is gekeurd door onder andere monumentenzorg, constructeurs, bouwkundigen en verschillende andere instanties. In april 2021 hebben we de omgevingsvergunning ontvangen, met de toezegging om de BoulesBitesBar-vestiging in Utrecht te mogen realiseren. Zo zijn we in mei gestart met de bouwwerkzaamheden!

Rondom het project hebben we met veel bouwkundige voorwaarden wat betreft de veiligheid en organisatie te maken. Denk aan een transportprotocol, met de mogelijkheden rondom laden en lossen in het stadscentrum. HLE Bouw neemt uiteraard alles in acht en voldoet aan de gevraagde eisen. We voeren eenmalig een nachtelijke hijsactie uit om het staal van de luchtbehandelingskast naar het dak te krijgen, waarbij de Lange Viestraat gedeeltelijk wordt afgezet: een uitdaging die we nauwkeurig voorbereiden.

Toepassing herkenbare BoulesBitesBar-stijl, met creatieve oplossingen 

We hebben tevens rekening te houden met de bouw onder het grondwaterniveau, als het aankomt op bijvoorbeeld het sloopwerk. Zo zit er een waterdichte coating op de muren, wat betekent dat we niet zomaar in de muur kunnen boren of een muur kunnen weghalen. We werken met de mogelijkheden die er zijn binnen de ruimte, waarbij we innovatieve oplossingen bedenken om tot de herkenbare BoulesBitesBar-uitstraling te komen.

Hier zitten enkele verschillen in, bijvoorbeeld betreffende de hoogte van de ruimte. Bij de eerdere vestigingen van het horecaconcept is het plafond hoog, op minstens meer dan drie meter hoogte. Bij de vestiging in Utrecht is het algemene hoogtepunt zo’n 2.30 meter. Voor zaken aan het plafond, zoals de ventilatiekanalen en de verlichting, hebben we daarom een alternatief op het origineel bedacht. 

Op deze aanpassingen na is de inrichting van de BoulesBitesBar Utrecht in hoofdlijnen gelijk aan de andere vestigingen. De huiskleuren antraciet, donkergroen en goud komen terug, evenals de beton look voor de donkere en industriële uitstraling. Zo past ook de BoulesBitesBar op deze unieke locatie in Utrecht mooi in de stijl van het moderne horecaconcept!

Meer lezen? We schreven al eerder over het bouwkundige werk voor BoulesBitesBar Rotterdam.